Om projektet

På en liten backe mitt på den skånska leråkern med skogen bortom dalgången ligger min lilla sekelskiftesgård som också huserar tre katter, en skock höns, två gamla skruttar till hästar och så min stora kärlek Alexander. Här växer orangeriet igen varje sommar, odlingarna är under ständig utvidgning, fermenteringskulturer bubblar till vedspisens sprakande och vi har lika mycket jord under naglar som under stövlar. Jorden, maten, livet och samspelet oss emellan är min passion och religion.  

Allt sedan jag flyttade ut hit 2011 har jag odlat och plockat vilda råvaror i omgivningarna. Att vara självhushållande har aldrig varit ett mål och en total självförsörjning är det fortfarande inte. Vi kommer fortfarande fara till affären och dra hem kikärtor, citroner, kokosolja och kaffe! Däremot så vill jag undersöka hur mycket grönsaker, frukt, bär och svamp vi själva kan ta vara på. Hur stor är arbetsinsatsen i förhållande till den skörd vi kommer kunna ta del av och går kanske värdet i det här projektet att mäta på andra sätt än enbart i skörden? Kommer vi bli mer avkopplade och glada av att leva i symbios med säsongerna eller kommer rent av ogräset växa så att vi får hjärtklappning? 

Här på bloggen får ni följa oss, vecka för vecka, projekt för projekt, åtminstone genom 2018. Förutom att odla upp trädgårdslandet, resa ett tunnelväxthus, anlägga en bärträdgård och sköta om fruktträden kommer vi också skörda i naturen och hos de vänner och bekanta som inte själva mäktar med att ta vara på allt. Dessutom blir det mängder av köksprojekt och idéer om hur man kan ta klimatsmarta val i vardagen och så gott man kan ta vara på jordens resurser. Allt varvat med funderingar om down shifting, livet på landet och annat som vi väljer att fylla våra liv med. 

Karoline Jönsson

är kokboksförfattare, vego & hållbarhets-influencer och tv-kock bakom Sveriges första vegetariska mat-tvproduktion. 2012 startade hon bloggen Det gröna skafferiet som samma år utsågs till Sveriges bästa matblogg då den vann Nordens äldsta matbloggspris - Stora matbloggspriset. 

För kontakt och samarbeten nås jag på hej@gronaskafferiet.se 

YOU MIGHT ALSO LIKE