v 1. Tjuvstarten, vitlökssättning & mellandagskantarell


Gott nytt år och hjärtligt välkomna hit till mitt stora grönskande självhushållningsprojekt! Tanken är att jag varje vecka genom 2018 gör ett inlägg för att sammanfatta veckan som gått och tar er med på vår vilda vardag med grönsaksodlingar, trädgårdsliv, självhushållning och livet på landet. Jag inbillar mig att de allra flesta som hittar hit redan är gamla “bekanta”, kanske har du hängt med mig på Instagram eller följde min gamla blogg Det gröna skafferiet, kanske läst någon av mina böcker eller i någon av de tidningar jag skriver och skrivit för. Men jag tycker nog ändå att det sitter på sin plats med en liten presentation. Jag heter Karoline Jönsson, bor på (och jobbar hemifrån) min lilla sekelskiftesgård i Skåne med katterna Lo, Finn & Vide, en skock höns och så min stora kärlek Alexander. Jag har de senaste sex åren skrivit om och fotograferat mitt liv här på gården, om odling och framförallt vegomat. Men det var först förra året, när jag efter mer än fem års bloggande tog ett långt uppehåll, och fick massvis med ledig tid som jag på riktigt fick möjlighet att tänka vad jag ville göra härnäst. Alexander flyttade ner hit och lämnade ett hektiskt liv i Stockholm bakom sig och längtade efter att få arbeta med händerna och se saker växa. Tillsammans började vi drömma om olika trädgårdsprojekt och snart var det glasklart – nästa säsong skulle vi maxa trädgården och se hur långt vi kunde ta hemmaodlandet. Och här står vi nu, med stövlarna nerkörda i leran, första veckan i januari 2018. Här tar vårt projekt sin start.


Jag är redan igång och gör säsongsrecept för april/maj och fick ta en sväng i trädgården för att leta efter små späda vårprimörer – de allra första vi möts av är ju ogräsen och såhär års värmer vartenda litet kirskålsblad eller maskros mitt hjärta. Ogräs är det allra första tecknet på vår och det första vi kan skörda i trädgården, just därför tycker jag så himla mycket om dem. Den här lilla ogrässkörden mixade jag till pesto med basilika och infryst ramslök, solroskärnor, olivolja och näringsjäst. Receptet i sin helhet kommer framåt våren i Vegomagasinet.


Den här första veckan får också innefatta en liten tjuvstart från de sista skälvande dagarna i december. I mellandagarna gav vi oss iväg ut i skogen. Det är just såhär års när det är mörkt och lite grått som jag tycker att man som mest nästan har behovet av att faktiskt ge sig ut i naturen, gå lite extra promenader och snappa upp allt ljus man bara kan. Och tänka sig va, där ute under granar och träd står fortfarande en och annan brandgul kantarell. När vi återvände till samma vrå av skogen i helgen hittade vi en hel liten kantarellgömma så till veckan får vi svänga ihop en svampanrättning.

Vi har också roat oss med att gräva upp en liten del av örtagården som stått oanvänd de senaste åren och nu istället satt vitlök där. Egentligen odlar vi i princip alla grönsaksväxter i trädgårdslandet men eftersom att jag vill strukturera om där ganska ordentligt till våren vill jag att så lite som möjligt växer där nu.

Vitlöken fick således sättas i örtagården och eftersom vi har så förbaskat korta vintrar i Skåne kunde vi utan problem gräva jorden två dagar innan jul utan någon tjäle att ta hänsyn till. Vi satte dels vitlök av eget utsäde, alltså klyftor från vitlök som jag odlade här förra sommaren men även vanlig vitlök som köpts på grönsaksavdelningen i mataffären. Jag kollade efter sorter som kom från Sverige eller andra länder med liknande klimat som vi har men tyvärr kom samtliga från Spanien. Det kan hända att denna sorten är lämpad för att odlas just i varmare länder och därmed också bli något mindre. Det finns förstås också sättvitlök att köpa som är bättre kontrollerade och är anpassade för just våra odlingsförhållanden.

Att all vitlök i mataffären kom från Spanien känns tyvärr inte som någon slump, ohyggliga mängder av grönsakerna i helt vanliga mataffärer är importerade trots att vi själva kan odla så ofantligt mycket här i Sverige. Just detta är en av anledningarna till att vi dragit igång självhushållningsprojektet i år, för att kunna äta det som vuxit och mognat här, grönsaker av hög kvalité direkt från plantan upp på middagsbordet. Att äta efter säsongerna, leva i balans med naturens cykler och känna samhörighet med jorden. Och nu är vitlöken satt, snart så gror det – NU är vi igång!

/Karoline

Taggar:, , ,

YOU MIGHT ALSO LIKE

 1. Svara

  Milla

  13 januari, 2018

  Vilket roligt projekt. Går i lite samma funderingar vad gäller just självhushållningen och vår plan i år är att se hur mycket grönsaker vi kan få ut genom att odla på vår koloni som är på 400 kvm med komplement av balkong och fönsterkarmar hemma i lägenheten.
  Hur stor yta odlar ni på?
  Lycka till!
  /Milla

  • Svara

   gronaskafferiet

   22 januari, 2018

   Så spännande! Lycka till med odlandet! :):)

 2. Svara

  Maria Karlsson

  21 januari, 2018

  Jag är glad att du börjat blogga igen. Jag har saknat det gröna skafferiet. Det är kul med en blogg som man kan lära sig lite av och som man får inspiration av./Maria

  • Svara

   gronaskafferiet

   22 januari, 2018

   Så roligt att höra Maria! 🙂

 1. Svara

  En onsdag + Bloggtips

  17 januari, 2018

  […] Karoline som tidigare drev Det gröna skafferiet har startat upp en ny blogg som heter Självhushållningsprojektet. Så grymt fin blogg och så roligt att hon börjat blogga igen! Läs mer i det första inlägget här: v.1 Tjuvstarten, vitlökssättning & mellandagskantarell […]

LEAVE A COMMENT