v 2. Infryst äppelmust, podd och surkålsknådning


Jag tror inte riktigt jag berättat att jag och Alex håller på att knåpa ihop en Självhushållningsprojektet-podd som komplement till den här bloggen, men så är alltså fallet. Så i veckan var våra vänner Moa och Pontus över, Moa gästade podden som jag leder medan Pontus och Alex spelade in och mixade poddmusik. Alex jobbar delvis som musiker och har skrivit världens finaste lilla jingel eller intromusik. Avsnittet som vi spelade in handlar om surkål och kommer förhoppningsvis att finnas inom en någorlunda snar framtid där poddar finns.

Rätt ur vinterjorden drogs de här skönheterna till rödbetor upp hos Pontus och Moa och fick sedan följa med oss hem. Vi åt dem ugnsrostade med kryddiga kikärtor och så en stor skål hummus. “Hummusbowls” är något som jag lagar året om och sedan varierar tillbehören till, såhär på vintern passar ugnsrostade rotfrukter, blomkål eller broccoli och kanske lite vitlöksmasserad grönkål helt utmärkt medan man under sommar och vår kan plocka primörer från trädgården.

Förutom att spela in de första två avsnitten och poddmusiken har Alex också spelat in en del miljöljud. Fågelkvittret som kom tillbaka direkt efter nyår gör att det känns och låter som vår! Han fick också en liten pratstund med hönsen, här blir hönan Sola eller Sollilja som hon egentligen heter (döpt efter Laxness-karaktären), intervjuad. Hon har en hel del att säga.Färdigknådad surkål! Redo att pressas ner i burk och två veckors fermentering.

Ute i stallet har vi en frysbox där vi förvarar den skörd som inte står sig i kallskafferiet, torkad eller på annat vis konserverad. Äppelmust har vi frusit in litervis så man praktiskt kan ta fram en lagom mängd och tina eller stjälpa upp i en kastrull och hetta upp tillsammans med kryddor och Earl Grey te. En annan favorit är att blanda must med lika del kombucha. Världens bästa törstsläckare! Kombuchan brygger vi själva med hjälp av en moderkultur. Sen behövs bara vatten, teblad och socker, men det kommer jag gå närmre inpå framöver.

Vi hade världens sämsta äppelår under 2017 och plockade sisådär 20 äpplen på våra båda träd. Men trots det har vi lyckats frysa in drygt tio liter äppelmust och ytterligare ett par liter äppelklyftor. Vi såg helt enkelt till att ta vara på allmän frukt som vi plockade under promenader samt hos familj och vänner, som trots ett generellt dåligt äppelår, ändå hade ett överskott av frukt som de inte mäktade med att ta vara på själva. Det tycker jag sammanfattar ytterligare en dimension av självhushållningsprojektet – att se resurser och ta vara på det som finns i omgivningen. Vi behöver alltså nödvändigtvis inte odla allting själva utan kan likväl skörda vilt eller byta till oss några kilo äpplen mot päron eller hallonplantor som vi kanske har överskott på. Så även om man bor i lägenhet utan trädgård finns det såklart sätt att skörda och ta vara på råvaror. Gå några varv i din stad eller i parken och försök lokalisera fruktträd eller andra växter som kan vara av intresse eller hoppa på en buss och dra till skogs! Kolla t.ex. Fruktkartan framåt skördetid och håll tummarna för att någon i din närhet har överskott!

/Karoline

Taggar:,

YOU MIGHT ALSO LIKE

 1. Svara

  Mibo

  24 januari, 2018

  Hej! Så kul att hitta bloggen och läsa. Vi gör oss mängder med äppelmust men vi konserverar den. Tips att göra det! Det är som ett ytterligare steg, att inte heller vara beroende av frys och därmed el (redo för apokalypsen…)
  Äppelmusten konserveras genom att tappas upp flaskor som får ligga i ugnen på 70 grader i några timmar. Sedan får de svalna långsamt, tex inlindade i filtar. Sen förvaras de i jordkällaren hela vintern!

  • Svara

   gronaskafferiet

   24 januari, 2018

   Hej Mibo och tack för tipset! Det kommer jag absolut testa med en del av skörden i höst. Vet du hur det är med näringsvärdena i musten när man hettar upp den via konserveringen? De flesta råvaror tappar ju efter ca 40 grader och därför känns det på ett vis bättre att kunna frysa in den, åtminstone till de gånger då vi dricker den ouppvärmd 🙂

LEAVE A COMMENT