v 5. Mormors symaskin, växtmjölk och tankar om köpstopp


INFÖR DET HÄR ÅRET FUNDERADE JAG länge kring huruvida jag kanske också skulle ha något slags köpstopp. Att lära sig att klara sig med små resurser ser jag som en livsläxa och att hålla nere sina fasta och rörliga utgifter kan göra att man kanske kan gå ner i arbetstid och istället ha tid med saker som familj och fritidssysselsättningar. Jag har på många vis vävt samman mitt arbete med min fritid, mina intressen och dagliga sysslor. Jag jobbar hemifrån med det roligaste jag vet och slipper därmed lägga onödiga timmar och utgifter på pendling och behöver sällan sätta väckningsalarm mer än enstaka tillfällen per månad. Så personligen har jag inte någon önskan om att gå ner i arbetstid just nu, men däremot ser jag andra vinster med ett eventuellt köpstopp. För min del skulle det huvudsakligen innebära att jag vill minska min miljöpåverkan och känna efter hur det känns att slippa konsumera saker som jag egentligen, när allt kommer omkring, inte särskilt väl behöver.

Vad ett köpstopp sedan innebär kan vara helt upp till dig, kanske gäller det enbart din garderob och heminredning eller innefattar också fika på stan, begagnade saker och presenter. Ju mer jag tänkte på ett köpstopp desto mindre fick jag lust att köpa nya saker och till saken hör att jag redan innan aldrig varit en storspenderare. Så ett definitivt köpstopp kände jag till slut att jag kanske inte behövde ställa mig inför men handla allt ännu mer medvetet och bara köpa sådant som fullkomligt tilltalar mig.

KOLLA DIG OMKRING HEMMA, hur mycket saker har du som du ställer dig neutral inför? Möbler, böcker, husgeråd, hudprodukter, maskiner, kläder som du inte använder/får energi av/älskar. Inga nya sådana saker kommer innanför min dörr i år och istället ska jag än mer försöka rensa ut. När Alexander flyttade in i huset förra året tvingades jag rensa ut utrymmen jag låtit vara de senaste åren, jag tömde gamla skåp och sorterade dokument, jag som har pappersfobi! Men när det var gjort lättade ett par kilo från mina axlar. Och det finns mer jag kan göra mig av med, alltså ännu mer tyngd som kan avlägsnas. Så vad jag kom fram till var att kläder och möbler får jag köpa second hand och vid enstaka fall nyköp. Och saken är den att ibland skiter det sig och man köper tre nya nagellack eller en skjorta på rea, men allra oftast går det faktiskt bra och jag kanske lyckas konsumera hälften så mycket kläder som föregående år. Att ens bara väcka frågan och fundera över sin konsumtion har ofta en direkt effekt på konsumtionen i sig. Tänk om vi alla skulle tänka igenom våra köp, om alla lyckades halvera sina inköp – vilken effekt det skulle ha på världen i stort.

Jag sliter byxor på löpande band och har sparat en bunt trasiga som jag tänkt laga. Så när mamma frågade ifall jag kunde ha användning för mormors gamla symaskin sa jag javisst! När den så packades upp kändes det mer som att jag hade fått en veteranbil från femtiotalet. Och nog ska jag ta den här gamla pärlan på en och annan åktur. Första steget mot en balanserad konsumtion får bli att laga det jag redan har och köra så länge tyget håller.

Min vän och bloggkollega Sofia skrev om hennes erfarenheter av köpstopp för ett tag sedan, något som också fick mig att tänka till.


MED TANKARNA OM KÖPSTOPP kom också funderingar över alla de basvaror vi vecka in och vecka ut drar med oss hem från mataffären. Förra året fick vi in så bra rutiner på att koka bönor och ärtor istället för att köpa hem de färdigkokta varianterna på tetra. En liten påse blötlade vi under helgen och kokte sedan dagen därpå. Sedan hade vi en stor härlig omgång vita bönor, kikärtor eller kidney att använda oss av under veckan till hummusar, som redning i soppor, att ugnsrosta med kryddor eller ha i grytor. Spadet funkar dessutom utmärkt att använda vid bakning. Bättre ur miljösynpunkt och en vinst även för ekonomin. När man väl fått in rutinen så går det ofta av bara farten och det upplevs inte som extrajobb. Vi bakar i dagsläget merparten av de bröd vi äter och har en riktigt pigg surdegsgrund som är härlig att baka med och förser oss med de mest fantastiska bröd. Och att laga vår mat från hela råvaror, från grunden istället för att köpa hel- eller halvfabrikat är lite av grundtanken med hela det här projektet.

Näst på tur stod växtmjölken. Det började med att jag blötlade havregryn som jag sedan mixade med vattnet när jag skulle baka. Alex tyckte att vi kunde blötlägga mer och göra en hel liter när vi ändå va igång. Sagt och gjort så blev det både havregrädde och solrosmjölk ihopmixat och nu tänker vi testa fram den ultimata mixen av frö och sädesslag som vi sedan kan få rutin på att göra. Ett paket havremjölk kostar lika mycket som ett paket havregryn eller skalad havre som sedan kan bli till litervis av mjölk. Så den ekonomiska vinsten blir nog än större här än med bönorna och dessutom blir det betydligt mindre förpackningar att källsortera och vi slipper bidra till världens sopberg.

VI GJORDE OCKSÅ en immunboostande juice på vår egna infrysta äppelmust, rödbetor direkt från trädgårdslandet samt icke hemodlad ingefära, gurkmeja och citron. Gurkmeja odlar jag förvisso och har i en kruka som stått i köket. Nu har den dock vissnat ner men jag tänkte ge den en chans att komma på nytt framåt våren. Då kanske det blir en gurkmejaskörd att tala om frammåt hösten, vi får se.

Juicen gör vi i blendern och silar sedan genom silduk. Jag tycker att det blir mer juice när man gör så istället för att köra det i min juicecentrifug som inte är världens bästa och en del fruktbitar som fortfarande har saft kvar hamnar i behållaren för fruktkött. Och dessutom, icke att förminska, blir det betydligt mindre att diska! Här välkomnas alla genvägar till en enklare vardag.

/Karoline

YOU MIGHT ALSO LIKE

 1. Svara

  Linda

  5 februari, 2018

  Dricker en del havremjölk och det skulle ju vara superbra att göra själv – har du något recept att dela med dig av?

  • Svara

   gronaskafferiet

   5 februari, 2018

   Hej Linda! Testa att mixa 2 dl havregryn med 8 dl vatten och en nypa salt och sila sedan genom tygduk. Du kan också blanda upp havregrynen med t.ex. sesam eller solrosfrön. Lycka till!

 2. Svara

  LisaMarie Eriksson

  5 februari, 2018

  Kloka tankar! Jag tänker mycket i liknande banor och har själv bloggat en del om mina hållbarhetstankar hittills år. En av de grejer jag har tänkt göra i år är att fasta i 40 dagar under den traditionella kristna fastan. En bra idé vore att fasta från köpande, dvs. ha ett tillfälligt köpstopp. Det är verkligen något jag ska fundera vidare på. Tack för inspiration!

  • Svara

   gronaskafferiet

   5 februari, 2018

   Vilken intressant tanke att köpfasta helt en kortare period! Det ska jag fundera på om jag kanske kan ge mig på i höst när vi har (mer) mat i trädgården 🙂

 3. Svara

  Cecilia

  17 mars, 2018

  Har du tryckkokare, Karoline? Vi har blötlagt och kokt bönor i åratal och förlikat oss med det (jag gillar inte dem på burk/i tetra så har varit nödvändigt) men det var ju nästan en revolution när vi började koka med tryck. 5 minuter på spisen och sen bara låta stå i princip. Måste inte tvunget blötlägg även om vi oftast gör det. Tips om du inte redan har en! (medveten om ironin i att tipsa om prylar i just detta inlägg, sorry :))

  • Svara

   gronaskafferiet

   23 mars, 2018

   Haha ja jag vill ju gärna undvika att köpa hem nya prylar – och inte minst just köksprylar. Men jag blev onekligen sugen på en tryckkokare nu haha!

 1. Svara

  Veckomatsedel Nr 4. | Mokkasin

  5 februari, 2018

  […] Tomatsoppa – 4 port – Denna soppa har jag sparat ifrån Karoline Jönsson, då hon bloggade här på Femina. Soppan är vegansk vilket passar utmärkt men vill du tillsätta grädde eller liknande mjölkfritt går ju det såklart fint. Numera hittas hon på instagram här och på bloggen Självhushållningsprojektet som jag följer med glädje. Läs hennes senaste inlägg och tankar om köpstopp. […]

LEAVE A COMMENT