v 6. Den gamla bondepraktikan, tomatsådd och minkangrepp


DEN HÄR VECKAN har bjudit på krispiga, solgassande vårvinterdagar men också sorgen av att ha mist hönan Sollilja. “Sola” var vår lilla knasboll som gick på sina egna små upptåg och varken räddes gräsklippare eller bilar, hon både såg och hörde illa så hon hade ingen chans mot minken… Sola var en omplacerad höna som tidigare ställts ut och var därmed lite extra tam och sökte sig gärna till oss. En liten solstråle som lyste gul där hon strosade omkring i trädgården eller hennes alldeles egna lilla värld. Jag saknar henne så.VITLÖKEN SOM VI SATTE dagarna förre jul har skottat igång och kommit upp så smått.

NÄR DET KOMMER TILL att ta tomatfrö finns det en himla massa knepiga varianter man kan göra. Jag brukar helt sonika pressa ut kärnorna på ett hushållspapper och låta det torka. När det är dags att så river jag bort så mycket som möjligt av pappret så fröna separeras från varandra och sedan sår jag precis som vanligt. Funkar varje gång! I år sådde jag fyra sorter, en gul bifftomat och rikgivande cocktailtomat som jag odlade förra sommaren, sedan en annan variant på cocktailtomat som pappa odlade förra sommaren där han fått plantorna från sin syster och så slutligen en ny variant av körsbärstomat som heter red profusion som jag köpt hem frön till.MOT SLUTET AV FÖRRA ÅRET köpte jag en begagnad kopia av Den gamla svenska bondepraktikan, alltså en bok med rötter i medeltiden där bönder samlat sina erfarenheter av vädret. Om det ligger någonting i denna vädertro eller om det är påhittat hokuspokus vet jag inte men tänkte att det kunde vara ett roligt inslag både för mig själv och för er läsare när vi nu tar oss igenom odlingsåret tillsammans. Med bondepraktikan kan man bland annat spå hela årets väder under de tolv juldagarna som är 25:e december till och med femte januari. Den 25:e dagen spår vädret för januari, den 26:e februari och så vidare. Såhär såg mina iakttagelser över vädret ut

Januari/torsmånad (25:e) – väldigt gråtung dag, blev nästan aldrig ljust. Blåsig!
Februari/göjemånad (26:e) – ganska klar och lite solig förmiddag sedan grått och regnigt med lite uppsprickande molntäcke. Blåsigt!
Mars (27:e) – växlande molntäcke, ljus dag
April (28:e) – växlande molntäcke, ljus dag. Underbar solnedgång! Milt!
Maj (29:e) – växlande molntäcke, ljus dag med mycket sol
Juni/midsommarmånad (30:e) – mörkt! Regnigt och dystert
Juli/hömånad (31:e) – grått och regnigt. Heldagsregn.
Augusti/skördemånad (1:e) – växlande! Regn/moln/sol/vind
September/höstmånad (2:e) – troligtvis skitväder för ungefär här var jag så besviken på vädret att jag gav upp med anteckningarna
Oktober/slaktmånad (3:e) –
November/vintermånad (4:e) –
December/julemånad (5:e) –

Januari och hittills i februari har passat bra in på sina respektive dagar. Så jag förutspår en fin och mild vår men en hemsk sommar! Bu! Men jag spår också ett fruktsamt år med rika skördar, hör bara här:

Det have de gamla haft i stor akt, att om det sker på julenatt, att vädret i luften mycket blåsa kan, därom säga de strax på stan, det år skall bliva fruktsammelig, de tro det fast och visserlig; blås det om juledag också, då skola växterna mycket frukt få, och om solen om morgonen skin, då skall det år bliva mycket vin. På sista dagen vi ostadigt väder få, förty månaderne genom varandra gå. men skiner solen den samma dag klar, då få vi ett fruktsammeligt år.

Blåsigt var just vad det var de där första dagarna vid jul. Och med tanke på hur dålig äppelskörden var förra året tror jag att denna spådom kommer slå in och det kommer bli dignande tunga fruktgrenar som hänger ner mot marken. Det bådar gott för självhushållningsprojektet!

/Karoline

YOU MIGHT ALSO LIKE

LEAVE A COMMENT