Recept från grunden: Hemmagjord tofu & sojafärs



Det finns så ofantligt mycket mat som man kan ta för givet att bara köpa och inte tänka på att det faktiskt går att göra själv. Och ofta dessutom väldigt lätt. Jag har haft oräkneliga aha-stunder i köket när jag insett att man kan göra egen växtmjölk, godis, yoghurt, cider, ketchup och senap, ströbröd, surkål…ja, you name it! Och såhär några år efter “upptäckterna” känns det så naivt och konstigt att se tillbaka på sig själv. Det som då var något jag aldrig slagits av är nu en självklarhet. Men faktum är att det egentligen inte är så konstigt, vi lever ju verkligen i en tid där mat vi konsumerar på så många vis är långt ifrån den verkliga grundråvaran. Vi kan göra såser eller efterrätter på pulver och en del växer upp till tron att grönsaker tillverkas i fabriker. Utan att se ett djur i ögonen kan den förtäras mellan två bröd eller till oigenkänning uppskivad på frukostmackan eller nermald i lördagsgodiset.

Men så härom veckan så frågade min bror mig om jag testat att göra tofu och så slogs jag än en gång av tanken “kan man göra det själv”, ja såklart! Så guidad av bror min svängde jag ihop tofu för första gången och nu har jag svårt att se att jag någonsin igen kommer köpa det färdigt. Jag njuter för fullt när jag får hänge mig åt mathantverk och lära mig att från grunden själv göra saker. Därför tänkte jag att jag då och då delar med mig av lite handfasta recept här på bloggen, recept på mat från grunden. Nu flyttar matfabriken in i ditt kök!


Ystad sojamjölk, äppelcidervinäger ser till att mjölken skär sig.


Den skurna sojamjölken står på avrinning.


Färdig tofu efter att vatten pressats ut och massan pressats samman.

Hemmagjord tofu

För ett normalstort block behövs:
3 1/2 dl torkade sojabönor
½ dl äppelcidervinäger
vatten

Börja med att blötlägga sojabönorna 12 timmar.
Häll av vattnet och skölj av bönorna. Lägg bönorna i en mixer med 3 1/2 dl vatten och mixa slätt tills det ser ut som hummus.
Koka under tiden upp 2 liter vatten i en rymlig kastrull. Häll ner bönmassan i kastrullen när vattnet kokar. Låt koka upp igen och ta sedan från värmen. Vila i 5 minuter. Koka upp igen och ta sedan från värmen. Sila av genom silduk och pressa ut så mycket sojamjölk som möjligt. Lägg undan bönmassan och använd den senare som sojafärs.
Koka upp mjölken på nytt och sjud i 10 minuter och stäng sedan av värmen. Koka upp 3 dl vatten och tag sedan från värmen, tillsätt 1/2 dl äppelcidervinäger. Häll drygt 1/3 av vinägervattnet i sojamjölken och rör om. Låt vila 5 minuter, tillsätt sedan ytterligare 1/3 och vila åter 5 minuter innan du tillsätter resterande mängd vinägervatten. Nu är mjölken ystad och har skurit sig.
Häll över i silduk. Pressa ut så mycket som möjligt av vätskan och lägg sedan i press minst 30 minuter. Jag pressade genom att skruva ihop silduken så hårt det gick och la sedan knytet i ett durkslag med kastrullen fylld av vätska över. Jag lät den pressas i en timme och förflyttade sedan den färdiga tofun till en behållare tillsammans med lite av vätskan som blir över. Klar att använda!

Jag gillar den extra fasta tofun och tycker att konsistensen blev bland de bästa jag testat. Vill man ha mjukare så pressar man helt enkelt inte lika mycket.

Och eftersom vi ser till att använda hela råvaran så slängs inte den bortsilade bönmassan, a.k.a sojafärs. Denna kan användas till exempel som grund i biffar eller som här, bolognese!

Så till en summa av 10-15 kronor (drygt halva priset av vad tofun kostar i affären) får du både ett block tofu och sojafärs för 4 personer.

Taggar:

YOU MIGHT ALSO LIKE

  1. Svara

    Elin

    16 februari, 2018

    Ungefär hur länge håller tofun i kylen? Älskar bloggen och hela projektet, suget efter att flytta ut på landet blir bara starkare! 🙂

    • Svara

      gronaskafferiet

      16 februari, 2018

      Så roligt att höra Elin! Tack!
      Jag har inte testat hållbarheten än, jag gjorde min i onsdags och har än så länge bara provätit/stekt. Den har hållt sig utmärkt fin dessa dagar och skulle troligtvis klara sig ytterligare några dagar utan problem. Så gissningsvis 5 dagar 🙂

  2. Svara

    Josefin wilkins

    16 februari, 2018

    Vilket underbart inspirerande inlägg! Vill rida till affären direkt för sojaböns inköp!!

    Tack för den kunskap du sprider
    Josefin

    • Svara

      gronaskafferiet

      16 februari, 2018

      Kul att kunna inspirera, Josefin! 🙂

  3. Svara

    Ines

    16 februari, 2018

    Wow. Vad spännande. Det ska jag testa ??

    • Svara

      gronaskafferiet

      19 februari, 2018

      Kul! 🙂

  4. Svara

    Manja

    17 februari, 2018

    Hej. Fin idé sån jag tänker pröva. Gör färsk ost själv o smaksättare den.
    Smaksätter du tofun? Eller marinerar du den?
    Manja

    • Svara

      gronaskafferiet

      19 februari, 2018

      Jag brukar marinera den, men att bara krydda upp med salt och svartpeppar vid stekning är också gott om man äter den till annat med mycket smak 🙂

  5. Svara

    Gittan o Nikki

    19 februari, 2018

    Välkommen tillbaka ?! Det här ska jag verkligen testa att göra. Då kan man göra de billigaste o goda ” fiskpinnar”. T.o.m jycken gillar det!
    Ha en skön dag!

  6. Svara

    Sara

    26 februari, 2018

    Hej!
    Åh vad jag älskar din blogg och ser fram emot alla spännande projekt framöver och fler sådana här recept! Det är stor inspiration för mig!
    Jag undrar hur du gör sojafärs av den bortsilade bönmassan, och sedan om du vill dela med dig av receptet på bolognesen och några biffar med, med din egna sojafärs som grund? Så jag förstår hur steget går till från bönmassa till färdig mat? 🙂 Tack på förhand! Vänliga hälsningar från Sara i Småland

  7. Svara

    Johanna

    29 mars, 2018

    Alltså va, hur bra är inte detta?! Förstår inte att jag inte ens tänkt på att det går att göra egen innan, tack till både dig och din bror!

Leave a Reply to gronaskafferiet / Cancel Reply