v 10. Ärtskott, syrad fänkål och förkultivering i växthuset


Den här veckan gav jag mig på att testa förkultivering i växthuset, alltså en typ av kall förkultivering. Jag har hört om metoden av Farbror Grön och Skillnadens trädgård men eftersom de bor i odlingszoner som skiljer sig en hel del från min så har jag inte varit helt säker på när det var rätt tid att så. Det kluriga med att förkultivera i växthus eller drivbänk är kraftiga väderomslag, skulle det bli riktigt rysligt kallt kan ju klena små skott ryka med. Därför valde jag sorter som är tåliga mot kyla och som jag har mycket frö av – där jag alltså kan stå ut med ett misslyckande och ändå ha frön att så på nytt. Sorterna var vitkål, savoykål, svartkål, grönkål, blomkål, broccoli, salladskål, pak choi samt örterna dill och persilja. Sådden täckte jag med ett tjockt lager snö, så vattnas de naturligt när det blivit tillräckligt varmt i växthuset. Nu tror jag nog faktiskt att det här allra kallaste vädret ligger bakom oss, fastän vi än har snö så smälter det och plusgraderna stiger. I tisdags hade vi gassande sol och det kändes att våren blott är bakom knuten!

Att jag väljer att förkultivera i växthuset beror huvudsakligen på platsbrist och enkelhet. Att kunna fylla upp bäddarna där med tråg efter tråg är så värdefullt och förenklar verkligen såprocessen enormt. Dessutom växer plantorna långsamt och blir därmed stabila, knubbiga och inte alls sådär rangliga som de kan bli om man sår inomhus… ja, om det nu fungerar såklart, men det tror jag nog. Inomhus har vi under veckan sått basilika, majs och ett par gurkor som vi tänker ha här inne eller på glasverandan för att få tidigare skörd. Gurkor kommer vi också så fler längre fram och då plantera ut i växthuset. Våra paprikaplantor har också planterats om i veckan. Och vinbärskvistarna jag klippte för några veckor sedan och satte i vatten har nu satt rötter och kommer bli till nya buskar.
På matfronten har det också hänt en del, jag har syrat fänkål, alltså knådat på samma vis som med surkål men med fänkål istället för vitkål då. Den har börjat bubbla så fint och står färdig om lite över en vecka. Då tänker jag också att jag skriver ihop ett receptinlägg på mjölksyrning.

Ärtorna som jag sådde förra veckan har nu växt till sig tillräckligt för att vi ska kunna börja skörda. Jag sådde en hel braspanna full och den har varit så smidig och bra att använda då den är riktigt rejäl i storlek och har höga kanter så jag fick plats med ett bra lager jord utan att det rinner över kanterna när jag vattnar. Jag har tidigare fått en del frågor kring ärtskott och att många varit med om att det blivit mögel i sådden. Mögel tycker jag att man bäst undviker om man täcker ärtorna med ett lager jord och sedan ställer de på en plats med lite luftdrag. Mina har fått stå i rummet där vi har vår luftvärmefläkt och det har inte funnits antydan till mögel så långt ögat nått.

Och just i denna stund står det en mjuk äppelkaka i ugnen som Alex vaktar på. Fylld med den sista skörden av äpplena från förra året. Nu får allt våren skynda på så vi snart får rabarber att baka kaka på istället!

/Karoline

YOU MIGHT ALSO LIKE

 1. Svara

  Malin

  11 mars, 2018

  Alltid lika roligt att titta in här hos dig och se vad du har för projekt på gång. Väntar på podavsnitt 3…….

  Med vänlig hälsning,.

  • Svara

   gronaskafferiet

   12 mars, 2018

   Tack Malin! Nästa avsnitt är på gång! Det är inspelat men behöver klippas lite 🙂

 1. Svara

  v 13. Ramslök, tidningsartikeln och det gror i vintersådden – Självhushållningsprojektet

  4 april, 2018

  […] växthuset har äntligen kallsådderna börjat gro och små fina kålplantor satt sina första späda små blad. Jag blev så nojig här […]

LEAVE A COMMENT