Recept från grunden: mungbönsgroddar och ärtskott


Att grodda och skotta baljväxter, frön och gryn är enkelt och nyttigt. På nolltid kan man året om “odla” groddar och skott inomhus och använda till sallader, på mackan, toppa soppor, grytor eller bowls med. Helt enkelt supersmart supermat som passar särskilt bra såhär års när det inte växer så vansinnigt mycket utomhus och man längtar efter att få sätta igång med odlandet. Så skippa importerad slanggurka eller blaskiga tomater och toppa frukostmackan med spröda ärtskott istället.


Efter ett dygn av groddning börjar en liten grodd synas.


Efter två dygn av groddning har grodden växt ordentligt.

MUNGBÖNSGRODDAR
Du behöver: Valfri mängd torkade mungbönor, förslagsvis ca en deciliter.

Lägg bönorna i blöt ca 12 timmar i en burk. Häll av vattnet och låt bönorna stå kvar i burken i rumstemperatur.
Skölja av bönorna morgon + kväll. Man kan börja äta av dem redan efter ett dygns groddande, då har det kommit en liten grodd.
När böngroddarna nått önskad storlek kan de förflyttas till kylskåp tills de är uppätna.

Samma tillvägagångssätt går att använda för att grodda t.ex. linser och frön.




När mormor bytte ugn fick jag hennes gamla ugnsplåtar. Braspannan är rymlig, djup och med andra ord perfekt att så ärtskott i! Och så är min lilla hjälpreda Finn alltid nyfiken på vad som händer.

ÄRTSKOTT
Du behöver: gula ärtor, för en braspanna är 200-250 g lagom

Lägg ärtorna i blöt ca 12 timmar.
Strö ett lager jord i braspannan/krukan/brickan. Strö ut ärtorna i ett jämnt lager och täck sedan med jord. Vattna.
Ställ på en luftig plats och vattna vid behov. Efter 1-2 veckor är skotten redo att skördas.

YOU MIGHT ALSO LIKE

LEAVE A COMMENT