v 11. Tomattips, de tre systrarna och en nominering


För oss som stod redo att så tomatfrön i februari börjar det kanske bli dags att plantera om snart. Men jag ska vänta ytterligare ett litet tag. För mitt bästa tips med förkultivering av tomater är att så fröna i en liggande mjölkpaket med ena långsidan uppklippt. Fyll upp jord till ungefär hälften, lägg på fröna och toppa med ett tunt lager jord. När så sedan fröna grott och blivit till små rangliga plantor efter ett par veckor så fyller jag på med ytterligare några centimeter jord så det blir som att man omplanterat dem djupare. Plantorna sätter rötter längs stammen som nu är i jorden och plantorna blir därmed kraftigare och mer stabila innan det är dags för en riktig omplantering. Jag fick också höra om ett annat tips för att få starkare tomatplantor, nämligen att då och då dra fingrarna genom skotten. Den här lätt omruskande manövern efterhärmar hur vinden i en naturlig odling skakar om plantan. Och för att inte brytas av ser den istället till att bli lite segare och starkare. Precis som för övrigt också här i livet, får man det lite kämpigt och jobbigt kommer man oftast ut på andra sidan som en starkare person.


Majsen som vi sådde förra helgen grodde på bara någon dag och är nu på väg upp. Majs hade jag först inte tänkt odla men så fick jag en inre bild av hur fantastiskt det skulle kunna vara att plocka ut sina egna majskorn ur frysen i vinter och kom på andra tankar. Och helt bestämd blev jag när jag föreläste i Linköping för några veckor sedan och jag efteråt pratade med en person som berättade att han skulle odla enligt metoden “de tre systrarna”. Detta är något jag varit sugen på att testa ända sedan jag började odla men inte kommit till skott med. Metoden är ursprungligen från inhemska folkstammar i nordamerika och innebär en samodling av vintersquash, klättrande bönor och majs för att dessa grödor har egenskaper som gynnar varandra. Tanken är att majsen fungerar som klätterställning åt bönorna, bönorna i sin tur binder kväve i jorden och göder på så vis de andra två grödorna. Squashen är en bra marktäckare vilket gör att om allt vill sig väl ska det inte bli mycket ogräs att behöva plocka. För min del är denna metoden kanske framförallt något jag gör för att jag tycker det fyller en slags själslig funktion att få använda urgamla metoder och är så förankrade i hur vi kan leva och arbeta i samspel med naturen. Det förkroppsligar liksom hela resonemanget att odling hör till våra rötter och detta är något vi varit beroende av i tusentals år.

Man bör ha i åtanke att vårt klimat och dagens grödor skiljer sig en del från där och då detta ursprungligen användes och därmed kanske inte går att adoptera rakt av. Jag kommer t.ex. att använda sommarsquash istället för vintervarianten då dessa är lika bra på att täcka upp marken där det behövs men inte slingrar iväg på tok för mycket. Skulle jag välja vintersquash är jag rädd att de också klättrat på majsen och därmed konkurrerat ut bönorna. Eller ja, ärtorna i mitt fall. För även dessa tänkte jag byta ut. Störbönorna jag ska odla i sommar beräknas nämligen bli drygt 2 meter höga och det är nog lite väl tufft för majsen. Men sockerärtor tror jag blir mer lagom att ha växandes på majsen, och så slipper jag bygga torn för dem att växa mot.

Den här veckan fick jag också vetskap om att jag blivit nominerad i influencergalan Iconfest i kategorin årets eko-profil. Vilken ära! Rösta gör man här om ni så vill. Och förresten, en helt annan sak, jag har både hört tranor och sett första staren!

YOU MIGHT ALSO LIKE

 1. Svara

  Emma | Ta till vara

  22 mars, 2018

  Grattis, vad roligt med nomineringen! Jag hejar på dig.

  • Svara

   gronaskafferiet

   23 mars, 2018

   Åh tack! 🙂

LEAVE A COMMENT