v 13. Ramslök, tidningsartikeln och det gror i vintersådden


På påskbordet dukar vi alltid upp någon rätt med ramslök men eftersom vi i princip fortfarande har snö trodde jag att vi kanske skulle bli utan i år. På långfredagen gav vi oss iväg till ramslöksskogen för att spana och till min stora förvåning hade ramslöken inte bara kommit upp, den hade dessutom vuxit sig riktigt stor. Det är svårt att ge en rättvis bild av hur en ramslökskog ser ut på försommaren när den vuxit sig riktigt kraftig. Som att vandra omkring på en gräsmatta av lökdoftande tulpanbladsbuketter. Den kraftiga gröna färgen på vegetationen ger en känsla av djungel.

Vi har redan hunnit ha ramslöken i både paj, nudelwok, en klar grönsakssoppa och istället för vitlök i hummus. Helt plötsligt slog det mig att det är ju såhär det är på våren, att ramslöken steppar in i mitt liv och ersätter annan lök i nästan alla rätter. Vi behöver alltså ha ett lökförråd som sträcker sig mars ut, men sen klarar vi oss fint på skogens vilda lök fram tills den färska gul-, röd- och vitlöken kan skördas igen.I växthuset har äntligen kallsådderna börjat gro och små fina kålplantor satt sina första späda små blad. Jag blev så nojig här mot slutet att jag även sådde en omgång grön- och svartkål samt broccoli inomhus ifall det gått åt pipsvängen. Ett år utan kål tycktes alldeles för förskräckligt och nu har jag alltså kål i överflöd istället. Vilket underbart lyxproblem! Men alltså, det här med att kallså all kål, dill, persilja, spenat och annat köldtåligt i stora tråg i växthuset har förenklat mitt odlande något otroligt. Nu slipper ytterligare en hel hop grödor trängas bland allt det andra inomhus på fönsterbräden och extrabord. Att spara plats har visat sig än viktigare nu när vi odlar för två istället för en och skörden ska maxas på ett helt annat vis.

Det som jag tycker är extra kul är att också frön från eget utsäde av grön eller svartkål hade grott. När plantorna blommat och satt fröskidor drog jag upp dem och de blev först liggandes på gräsmattan ett tag innan de sedan fick spendera vintern i växthuset där det varit lite fuktigt. Men kål är så jäkla tåligt och lättodlat att trots att jag inte skördat fröna och tagit hand om dem enligt konstens regler, såg de till att det blev plantor av dem även i år.


Under veckan ramlade det även in något kul i brevlådan, tidningen Lantliv, där vi var med i en fin liten intervju om vårt självhushållningsprojekt.

På lördag ska jag vara konferencier på mässan Vegovision i Göteborg och förutom att intervjua massa spännande vegoinspiratörer och kreatörer kommer jag även få dela ett samtal på scenen med Gustaf Söderfeldt, den forna grisbonden som blev vegan och började odla grönsaker istället. Välkomna alla ni som befinner er i eller i närheten av Göteborg, och kom gärna förbi mig och säg hej eller prata en stund, det tycker jag är så särdeles kul! Och för alla er som inte har någon möjlighet att ta er till Göteborg i helgen kan ni lyssna på Gustafs tankar kring grönsaksodling i Vegopodden.

YOU MIGHT ALSO LIKE

LEAVE A COMMENT