v 14. Direktsådd på friland, ogräsrensning och violdoft


Ni märker säkert att blogginläggen dimper ner någon dag senare för varje vecka som går nu. Att det i början av året jämt fanns ett inlägg att läsa varje måndag medan det idag har hunnit bli torsdag innan veckans post kommit upp. Det är också en del av hur vi påverkas av årstiderna och hur projektet ändrar karaktär med tiden. Just nu njuter vi av långa, ljusa dagar med bra väder och eftersom det är MASSVIS att göra i trädgården just nu så blir det också där min och vår tid läggs. I början av året kom kvällen desto tidigare och många timmar varje dag fick fördrivas inomhus. Då var det med andra ord mängder av tillfällen att sätta sig ner och sammanfatta veckorna i vårt självhushållningsprojekt medan det just nu känns som något jag inte riktigt egentligen har tid till.

Många av er har också frågat om hur det går för podden och det gör mig så glad att det finns ett intresse för den. Den kommer att komma igång bättre framöver, men just nu är det för mycket annat som tar vår tid. Får vi bara lägga vår tid i odlingarna nu så kommer vi ha så mycket mer att prata om i podden framöver.

Eftersom jag odlade så pass lite förra året var det så få kulturväxter i trädgårdslandet och ogräset kunde därmed få härja friare än vanligt. Detta har gjort att vi har vansinnigt mycket ogräs och stora grästuvor att rensa bort nu. Så förra veckan stod vi i landet och drog upp grästovor som lossnade lätt ur den blöta jorden. 3/4 hann vi få klart innan värmen kom och torkade upp jorden och gjorde arbetet rätt så mycket svårare men vi är på god väg åtminstone. Tanken är att trädgårdslandet en gång för alla ska bli lite ordentligt omskött. Tidigare har jag sått och planterat lite huller om buller som en grönsaksäng där självsådda ringblommor fått ploppa upp kring kålhuvuden och daggkåpan fått smyga sig in från andra sidan staketet. Men det har också smugit sig in en del gräs och gåsört… Så tanken i år är att bygga upp sex stycken odlingsbäddar med hjälp av plankor och sedan anlägga smala gångar med markduk täckt av träflis. Och träfliset tillverkar vi själv. Mina föräldrar ansade nämligen ett par enorma träd och alla de grenar som är för klena för att hugga ved av hamnar i flismaskinen. Mindre flismaskiner går att få tag på för 1000-2000 kr och träresterna kan man använda i komposten för att förbättra jordstrukturen eller till täckodling om man inte vill använda det till gångar.

Vi rensade också bort de sista jordgubbsplantorna från en odlingsbänk, krattade fint och sådde morötter av olika slag, sockerärtor, rädisor, palsternackor, ruccola och koriander. I drivbänken sådde vi förutom rädisor och ruccola också broccolirybs och satte sättlök av potatislök, rödlök, gul lök, schalottenlök samt en avlång gul lök. Och där i drivbänken har en hel del redan börjat gro loss! Samtliga frösådder är på gång och flera av lökarna har också börjat få blast.

Håll till godo så blir det bildkavalkad nästa vecka istället!
/Karoline

YOU MIGHT ALSO LIKE

LEAVE A COMMENT