v 18. Foraging workshop, tunnelväxthuset och rabarberpremiär!


Första veckan av maj var intensiv och tog fart i ett Valborgsfirande hemma i vår hage. Några vänner och släktingar hade slutit upp för att grilla loss på bålet vi byggt och fika på årets första rabarberkaka. Samma dag firade vi att en av hästarna våra, Sonat, fyllde 30 år!

Sedan for jag till Stockholm för att hålla i ett frukostevent med en “foraging”-vandring och workshop i matstyling. Foraging, eller helt enkelt, att plocka vildväxande förutspås bli en av de stora trenderna under året men är såklart något vi människor sysslat med sedan alltid, vi är ju samlare av naturen. Mycket kunskap om vad som går att äta har under senare tid dock försvunnit i takt med att vi istället kunnat kosta på oss lyxen att köpa mat. Men nu när allt fler fått ett ökat intresse för att odla, urban gardening trenden ökat och vi är allt mer medvetna om var vår mat kommer ifrån är just det vildväxande något som följer med trenden. Något som jag förstås tycker är fantastiskt. Allt sedan jag började blogga 2011 har just den vilda maten fått ta stort utrymme i mitt jobb och liv och något jag skrivit om i samtliga av mina böcker. Den vildväxande maten är klimatsmart, den behöver inte odlas, gödas, besprutas och vattnas, inga traktorer eller maskiner behövs för att ta fram produkten, den behöver inte skeppas genom landet, eller över haven, genom fabriker, plastpaketeras och vidare till en mataffär där vi sedan hämtar upp den. Allt det vildväxande kommer år efter år, helt av egen växtkraft och är mat som blir till näring och mättar våra magar. I bästa fall hittar man den alldeles nära inpå husknuten eller i en park, skog eller grönområde i ens närmiljö. Ja, ni hör ju hur entusiastisk jag blir när jag får prata vildväxande mat. Och mitt bästa råd är att ge sig ut och lära känna sin närmsta skog. Var växer det bra med svamp, var kan man hitta björnbär, lingon, blåbär eller havtorn och sen brukar man den platsen som om den vore ens trädgård. Varje år när björnbären mognat besöker man björnbärsplatsen, plockar på sig några liter, kokar sylt eller fryser in för att kunna mixa smoothies av hela vintern. Allt du kan plocka i naturen är sådant du kan slippa odla själv, det är särskilt bra att tänka på om man bor utan, eller med liten trädgård.
Och alldeles extra roligt tyckte jag faktiskt att det var att hitta ramslök under promenaden i Stockholm. Ingen i gänget hade någonsin plockat ramslök i Stockholmsområden och blev nog allt lite förvånade över vårt fynd.

Och prov på att plocka vilt i sann “man tar vad man har”-anda fick jag så fort jag kom hem och vi inte hade sallad till middagen. Ut i trädgården med ett durkslag gick jag och plockade kirskål, maskrosblad, almfrö och späda blad av daggkåpa att svänga ihop med en dijonvinägrett och ugnsbakade potatisar.Medan jag var i Stockholm byggde Alex klart odlingsbäddarna i trädgårdslandet som nu är helt klart. Där har vi börjat så och plantera ut både det ena och andra. Och när jag så kom hem fylld med lust att just bara vara hemma i trädgården kom även det mest fantastiska av sommarväder till Skåne. Då monterade vi upp tunnelväxthuset som jag klickade hem i höstas och planterade ut alla tomater som stått och trängts på glasverandan och i fönstren. De upphöjda bäddarna vi odlar i fick jag gratis för ett par år sedan och har mest haft stående men stundtals använt såväl till sittmöbler utomhus till att förvara ved i. Och först nu slog det mig att om man bara skruvade loss bottenbrädorna och skruvade på någon extrabräda här och där skulle de bli helt perfekta odlingsbäddar. Så vi fick lite snickeriarbete att ta oss ann innan det var dags att köra bör efter bör med jord att fylla dem med. Vi hade från början tänkt köpa 20 säckar med planteringsjord men eftersom mina föräldrar har en enorm kompost som de jobbat ihop under ett par årtionden började vi helt enkelt att gräva där. Jorden var både lucker och rik på mask så med lite extra kroppsarbete som insats fick vi ihop all jord vi behövde helt gratis.

Och sist men inte minst så hörde jag göken gala från skogen i söndags. Och svalorna flyttade in i stallet för snart en vecka sedan, och det vet vi ju alla vad det betyder, just det – sommar!

/Karoline

YOU MIGHT ALSO LIKE

 1. Svara

  Alicia

  11 maj, 2018

  Så mycket glädje och inspiration jag får av att läsa hos dig. Oj vad jag önskar att jag varit med på den workshopen!

  • Svara

   gronaskafferiet

   14 maj, 2018

   SÅ fantastiskt fint att få höra! Tack snälla <3
   /Karoline

LEAVE A COMMENT