v 19. Medelhavsvärme, spillvirke och maskroshonung
Den här underbara veckan har nästan känts som vi snarare befunnit oss på semester i medelhavet. Katterna tar siesta i växthuset där vi äntligen fått städat ut och byggt en ny bänk. Redan till frukost har det varit så varmt att vi fått sitta i skuggan under päronträdet och det är också där jag sitter just nu och skriver på detta blogginlägg. Under veckans gång har trädet såväl blommat som blommat över, liksom körsbärsträden medan äpplena fortfarande ser ut som stora vita moln.I tunnelväxthuset börjar tomaterna både blomma och sätta frukt. Dit ut har nu också chili, paprika och aubergine flyttat och fått sina små plastkrukor utbytta mot stora.

Vi var också förbi bygghandeln för att bland annat köpa med oss fiberdukar åt kålplantorna och bärnät att skydda krusbär och amerikanska blåbär med. Utanför stod en stor container med gratis spillvirke och ner i den dök såklart vi. Och tänk att just däri låg en hel drös med tomatstöttor som vi varit på jakt efter! Tomatplantorna har nu blivit så stora att de börjar behöva stöd och strax kommer det också vara tid att binda upp dem. Spillvirke finns att få tag på hos alla bygghandlar, finns ingen container så är det bara att fråga, värt att tänka på om ni vill snickra billigt i sommar! Vi bygger själva i princip allt vi gör av återvunnet virke, sånt som blivit över och ligger och skräpar häromkring. Hittills i år har sånt spillvirke resulterat i odlingslådorna i tunnelväxthuset, de upphöjda bäddarna i trädgårdslandet och en finfin bokhylla i vardagsrummet. I höstas byggde vi ett staket med grind kring bärträdgården av trä som tidigare varit ett plank och det är också så jag skruvade ihop staketet kring trädgårdslandet.


Utanför glasverandan har dalgången färgats alldeles gul av maskrosäng och rapsfält. Så jag passade på att en dag plocka maskrosor att koka sirap på eller “vegansk honung” som det ibland också kallas. Tidigare har jag smaksatt sirap med vresros och viol men maskros var för mig outprövat. Smaken blev faktiskt lik just honung och har samma gyllene färg. När jag kokte den var jag dock så himla disträ och multitaskade med massvis av andra saker så den kokte först över så det rann kokande socker över hela spisen, brandalarmet utlöstes och jag kände mig mer än någonsin som Rudolf med sitt knäckkokandet i Sunes jul. Sen glömde jag kastrullen på spisen än en gång så den reducerade för mycket och kristalliserade sig. Men det fina med sirapskok är att det alltid går att koka om tills man är nöjd. Blir sirapen för lös i konsistensen häller man tillbaka den i kastrullen och kokar en stund till och sockrar den sig tillsätter man lite mer vatten och kokar samman det på nytt. För er som jag ännu inte avskräckt kommer receptet här.

Maskrossirap
½ liter kronblad av maskros (dra alltså loss alla gula kronblad från blomknoppen)
½ liter vatten
1 liter strösocker

Lägg maskrosblombladen på en handduk så att eventuella insekter har en chans att undkomma.
Lägg blommblad och vatten i en kastrull och sjud 20 minuter, sila genom stålsil.
Häll vätskan i en kastrull och tillsätt sockret, låt koka utan lock 30-60 minuter eller tills du märker att sirapen tjocknat. Den blir tjockare när den svalnat så man kan testa konsistensen genom att frysa ett fat och sedan hälla lite sirap på det.
Häll på burkar.

YOU MIGHT ALSO LIKE

LEAVE A COMMENT