v 20. Bubblande degar, skördemiddagar och allt som gått snett hittillsEftersom vi vill vara självförsörjande på grönsaker så stor del som möjligt av året är planen att försöka så en del av grödorna många gånger under året så skördarna överlappar varandra och garanterar att vi har mat även de kargare månaderna mellan januari och april. Men eftersom att förra året var ett viloår för mig och trädgårdslandet har vi inte sett till att det finns grönsaker hemma att tillgå från förra årets skörd nu, så som övervintrad spenat eller grönkål. Det gör på sett och vis också det här projektet lite roligare och jag tror att många av er som följer oss får en klarare bild av uppstartsfasen av en odling just eftersom vi inte har grödor sedan tidigare år. Så nästa år hoppas jag att jag inte kommer kunna säga “nu har vi äntligen kunnat börja skörda grönsaker” då det inte ska finnas varken en start eller slut på skördandet, utan istället en cykel. Vad vi hittills har kunnat skörda i år är rädisor, rucola, dill, persilja och broccolirybs. I veckan gjorde vi hummus, klickade upp på vars en tallrik och sen kunde vi gå loss i trädgården och skörda grönt att äta till. Broccolirybs premiärodlar vi i år och vi år redan sålda! Plantan skjuter upp små broccoliliknande buketter, skotten bryter man av och äter och ju mer man skördar desto mer skott kommer. Vi fräste den snabbt i olivolja med pressad vitlök över, salt och peppar.

Efter en period med mycket arbete i trädgården har saker nu börjat lugna sig lite. Allt är utplanterat i trädgårdslandet och växthusen, vilket gör att arbetet består mest av underhåll i form av ogräsrensning, vattning och tillsyn. Med lugnet kom också åter en lust av att baka bröd för Alex. När väl surdegskulturen tog fart har han hållit den i god trim och bakat flitigt. Ett mål med projektet är ju just att slopa så mycket hel och halvfabrikat som möjligt och på sistone har det onekligen blivit ett och annat köpbröd, vilket förstås är helt okej. Men eftersom att hembakat smakar bäst och vi vet precis allt som hamnar i bröden ser jag stor glädje i att vi är igång med bakandet igen.

Och när jag nu är igång och pratar om snedsteg och sådant som inte gått helt hundra enligt planen tänkte jag dela med mig av annat som också gått snett hittills i projektet. Allt för att ni ska få en så verklig bild som möjligt av hur odling faktiskt ser ut – det finns ingen “perfekt” odling, vissa år går något helt oväntat bra medan annat kanske inte alls gror. Men det är det som odling mycket handlar om, problemlösning och att ta vara på det som grödorna ger – vad det nu än är. Man kanske inte får perfekta, kilostunga, slutna kålhuvuden något år men då kan man bryta av blad för blad. Får man inte broccoli- eller blomkålshuvuden finns där med säkerhet istället goda stjälkar, blad och skott att äta istället. Broccolirybsen kan ju faktiskt ses just ungefär som “misslyckad” broccoli där vi skördar blomknoppar och stjälkar. Är det något som jag varit säker på ända från start i det här självhushållningsprojektet så har det varit att allt inte kommer bli som vi tänkt oss.

– Fänkålen har grott dåligt, påsen hade några år på nacken och färre än förväntat har grott. Nu står vi här med fyra plantor, långt färre än vi vanligtvis äter på ett år.

– Den kallsådda blomkålen grodde inte. Jag köpte en stor bytta på plantskolan för en liten peng och nu är vi tillbaka på banan, ett par av dem har redan satt små huvuden.

– Jag hade lite för lite is i magen tidigt på säsongen och var rädd att kallsådderna inte skulle gro, vilket gjorde att jag sådde dubbla mängder grön- och svartkål och även en bytta extra stjälkselleri. Allt grodde och vi stod plötsligt med alldeles för många plantor, nu har de dock hittat nya hem!

– För en gångs skull har jag sått morötter för glest! Men nu har jag sått i fler där det inte grott.

– Majsen som grodde så fint till vår “tre systrar”-odling började plötsligt att dö bort, en efter en tills vi bara hade fyra plantor kvar. Jag har försökt hitta orsaken men förstår inte vad som skedde. Vi sådde ny på friland som nu har ploppat upp och ser pigg och fin ut!

– Sniglarna har legat lågt hittills i år men punktattackerat vad jag tror är savoykål, en del plantor har strukit med medan andra verkar klarat sig men fått en lite kämpig start på livet.

Överlag har det faktiskt gått mycket bättre än väntat vilket gjort att det uppstått ett annat problem – det är lite trångt i trädgårdslandet. Nu drömmer jag bara om hur vi ska kunna utöka odlingarna till nästa säsong…
Hyfsad ordning på torpet ändå! Och blåregnet som jag satte för kanske…fem år sedan har nu för första gången satt blommor! Tre stycken blev det detta premiärår. Något jag alltid förespråkat är just att få saker i jorden så fort som möjligt och inte tänka på att sparris tar tre år innan skörd eller att äppelträd inte får ordentligt med frukt under sina första år. Men vi vet ju alla att tiden rusar, så plötsligt har det gått fem år och blåregnet står i blom.

Tomaterna växer för fullt, blommar och sätter frukt! Aldrig har jag haft finare plantor och utsikten från tunnelväxthuset är som en tavla.

Och så kom äntligen regnet med ett åskmoln en eftermiddag och vi fick premiäranvändning för vår regnvattenstunna! Jag lurar på fler sätt att ta vara på vatten här i hushållet, men mer om det en annan gång.

/Karoline

YOU MIGHT ALSO LIKE

LEAVE A COMMENT