v 22. Bärträdgården, syrad pak choi och att svetsa ett tornDen här veckan blir det ett aningens kortare inlägg men däremot så händer det desto mer på instagram, följ mig och oss på sjalvhushallningsprojektet för att få lite mer “behind the scenes” och korta klipp från trädgården och arbetet där!

Veckan började med att jag och min pappa for till bygghandeln för att köpa armeringsjärn, jag ville nämligen få ordning på mittpartiet i vår bärträdgård. Där är en rundel av buxbum och i den har jag tidigare haft en sned och ful humlestör. Med armeringsjärnet kunde vi sedan klippa till och svetsa ihop ett litet torn som ska få agera växtstöd, men inte längre åt humle – utan en klätterros!

När så tornet hade hamnat på plats fick vi fara iväg i jakt på en ros. Jag är lyckligt lottad som flyttat rakt in i en riktig mormorsträdgård med blommande buskar som avlöser varandra från vår och genom hela sommaren. Nu doftar här av schersmin, kaprifol, syrliga gammaldags rosor i vitt, puderrosa och cerise. Här står doftpioner, buxbumsgångar, en hel häck med paradisbuskar och snart blommar en äng av rosenvial. Jag flyttade rakt in i detta virrvarr av romantik och lantlig idyll och har faktiskt inte köpt mer än en handfull växter som inte varit köksväxter eller grönsaker. Jag har för all del utökat trädgården till det dubbla, anlagt trädgårdsland och planterat en himla massa träd. Men när det kommit till de växter som mest bara har en vacker funktion har jag lutat mig tillbaka på det som redan funnits. Ibland har jag delat på de växter som finns här och såväl kunnat plantera en rosenhäck utmed grusvägen och delat en kaprifol så det nu även doftar mild hudlotion om kvällarna i trädgårdslandet, tagit sticklingar av vin och liguster och fyllt varje tom lucka med daggkåpa. Och det här är lyxen med att bo med en trädgård som har ett gäng år på nacken, växterna breder ut sig och för ingen peng alls kan man anlägga mer trädgård med växter som trädgården själv tillhandahåller. Men ibland finns det såklart också en charm att få tillföra något helt nytt, sätta sin egen prägel på platsen där man slagit sig ner och utav en halv miljard växter välja ut just den som tilltalar en mest. Just denna gång fick det bli klätterrosen “perennial blush” som ska få klättra sig sidådär 3 meter rätt upp i luften i vår bärgård.

Väl på plantskolan kunde vi förstås inte hejda oss utan utökade vår lilla hallonodling med fyra nya plantor hösthallon, en blåbärstry, en röd hassel och en kulturarvshumle som kommer från området just där Alex är uppvuxen och så att säga också har sina rötter.


Sen så ville plötsligt vår första omgång pak choi gå upp i blom och istället för att låta den förgås så skördade vi loss en hel del och testade att knåda surkål av den. Nu bubblar den i köket och om lite mer än en vecka bör den stå klar. Återstår då bara att se hur den blir, pak choi har vi aldrig syrat tidigare. Och lagom till att första omgången pak choi gått upp i blom har andra omgången, som vi sådde i tunnelväxthuset, växt sig stor nog att vara skördeklar. Nu låter vi kålen blomma och sätta frön, för pak choi-frön har vi nämligen slut på. Tänk om vi till och med hinner så en omgång till av dem i år – med frön som vi samlat in redan samma sommar. Ibland är livets cykler ofattbart snabba.

/Karoline

YOU MIGHT ALSO LIKE

LEAVE A COMMENT