v 23. Hur vi (dubbel)skördar kål för att maxa avkastningenFör varje vecka blir trädgården allt mer fruktsam och utbudet på grönsaker växer. I mataffären kan vi gå förbi frukt och grönt-avdelningen. Inte för att vi har ALLT skördeklart hemma i trädgården, utan för att vi har tillräckligt. Gamla favoritrecept kan leva upp på nytt när man använder andra grödor och kreativiteten i köket är i en ny utmaning. Men jag tycker faktiskt att det både är lättare och roligare att laga mat med denna utgångspunkt – inte bara vad vill vi äta? Utan vad kan vi laga med det här? Det finns något väldigt befriande och behagligt med begränsningar. Inte minst när det kommer till ens konsumtion.


I våras skrev jag om hur vi skördar en dubbel skörd av en del grönsaker som vi köpt i affären. Då handlade det huvudsakligen om lökväxter, som purjo eller salladslök som växer ut igen om man planterar dem. Men samma princip går faktiskt att applicera på flera andra grönsaker. När vi skördar pak choi så drar vi inte upp hela plantan utan skär istället av den inre delen och lämnar de allra yttersta bladen och botten av plantan. Efter någon dag kan man då se att det växer ut nya små mini pak choi och efter en vecka har man perfekta småplantor att woka eller ånga. Så tänker jag att vi ska skörda all vår kål så vi får ut maximalt av varje planta. Några pak choi har vi dock låtit stå kvar och fått gå upp i blom, för nu har vi slut på frön så det blir lagom att samla in nya. Kan man se till att skörda egna frön från sina odlingar kan också trädgårdens kretslopp ta ytterligare en loop och odlandet blir än mer ekonomiskt.

Annars ägnar jag mest mina odlingsdagar just nu åt att vattna, vattna och vattna. Och sen så håller vi på att bit för bit tömma frysboxen på förra årets sista skörd. För nu har vi börjat fylla på med årets överflöd, hittills bestående av rabarber och dill. Kvar att äta av har vi lite björnbär och ett par kilo plommon, fantastiskt att vi har frukt och bär kvar nu när den säsongen kommer på nytt. Ett helt år med egen frukt!

Taggar:, ,

YOU MIGHT ALSO LIKE

  1. Svara

    Alex

    14 juni, 2018

    Du är så vis mitt hjärtas skatt ?

LEAVE A COMMENT