v 24 + 25. Från jord till bord eller hur vi helst förädlar skörden

I början när vi helt slutade handla hem grönsaker och istället förlitade oss på trädgårdens skörd så var det en liten skara råvaror som gick på repeat. Dill, rädisor, ruccola, broccolirybs, sockerärtor och persilja. Allt eftersom har nya grödor steppat in och under de senaste veckorna har vi faktiskt redan fått börja frysa in överskottsråvaror där plantorna levererar mer än vi hinner äta. Zucchini, pak choi, rabarber, lök, dill och broccoli är grejer som alla fått hamna i frysen. Det är lätt att känna tacksamhet för varje ny råvara som kommer i säsong, för de där första veckorna med rädisor, rucola och persilja blev en kreativ köksprövning. När råvarorna jämt var desamma valde vi att istället ändra på allt annat. Kryddning, tillagningsmetoder och så var vi måna om att kasta oss kors och tvärs genom världens olika kök. Pad thai, japansk okonomiyaki och wok avlöstes av vitlöksstekta sockerärtor i italiensk anda, hummusbowls från mellanöstern, örtsvängda nypotatisar med cevapcici och så lite svensk svill till midsommar. På så vis fick vi ett ganska begränsat antal råvaror att bli middagar med väldigt varierad karaktär. Och istället för att totalledsna på rädisor fick vi upptäcka hur goda de är som picklade eller ugnsrostade.

Att vi fryser in lök kan ju låta lite knasigt men största delen av vår sättlöksodling blev i år ganska misslyckad. På grund av platsbrist bestämde vi oss för att sätta merparten i drivbänk i våras, när vädret blivit varmare tog vi av drivglaset men lökarna som satt fint med blast har liksom inte utvecklat själva löken särskilt väl så istället för att skörda minilökar som skulle varat en ganska kort tid av året så skördar vi dem nu allt eftersom och äter som färska men skördar också likt salladslökar och fryser in. På så vis kan vi dra nytta av hela löken, all den fina blasten som annars hade vissnat ner. Mängden lök blir på så vis tre eller fyra gånger så stor som den annars skulle blivit och vi kan njuta av egen lök längre. Det här med att odling är problemlösning, har ni hört den förut eller?

YOU MIGHT ALSO LIKE

LEAVE A COMMENT