Recept från grunden – okonomiyaki med pak choi

Det verkar som att många av er har pak choi upp över öronen denna sommar och så har det också sett ut för oss. När vi tröttnat på att woka ville jag testa att använda den till en av våra vardagsfavoriter här hemma – okonomiyaki eller “japannkaka”. Det här blir en somrig variant på originalet som vi gör med vitkål, purjo och morot. Här kan du med fördel ta gula sommarlökar (om du odlar det) och hacka i all blast med. Pak choien som är mjukare än vitkål i konsistensen gör rätten lite mjällare och saftigare. En perfekt sommarmiddag direkt från köksträdgården!

Bilden har jag fotat åt magasinet Vego och föreställer receptet som baseras på vitkål.

Pak choi okonomiyaki

2 dl kikärtsmjöl (går att ersätta med vetemjöl men konsistensen blir mer kompakt)
1½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl vatten
2 msk tamari eller japansk soja
ca 8 dl-1 liter strimlad pak choi
3 mindre gula lökar med blast
1 kruka koriander, stjälkarna (spara bladen till servering)
1 msk riven färsk ingefära
olja att steka i

Tahinisås
½ dl tahini
2 msk vatten
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor
1 msk citronsaft
salt och svartpeppar

servera med t.ex. sriracha eller annan chilisås, korianderblas och rostade sesamfrö

Mixa samman ingredienserna till tahinisåsen.
Strimla kålen fint med kniv. Hacka löken, skär blasten i bitar. Skär bort korianderbladen och spara till servering. Finhacka korianderstjälkarna.
Blanda kikärtsmjöl, vetemjöl, bakpulver, vatten och tamari till en klumpfri smet. Rör ner grönsakerna i smeten och blanda väl. Riv i ingefära.
Hetta upp en stekpanna och häll i ganska rikligt med olja. Stjälp i hälften av smeten och tryck ut den jämnt med hjälp av stekspaden. Stek okonomiyakin på låg-medelvärme tills den fått ordentlig färg, vänd med hjälp av en stor tallrik men var försiktig om där är mycket olja i pannan. Stek på andra sidan ytterligare några minuter och upprepa sedan med resterande smet.
Toppa de färdiga pannkakorna med koriander, ringla tahinisåsen och sriracha över, toppa med rostade sesamfrö.

YOU MIGHT ALSO LIKE

LEAVE A COMMENT