v 28 + 29. 5 tips på hur du sparar vatten i torkan

Merparten av juli har passerat och torkan har därmed snart varat i hela tre månader. Gräsmattan är den brunbrändaste i mannaminne och vi har fått vattna som aldrig förr. Dalgången är i år ett lapptäcke av olika brända nyanser som byter av varandra och fastän det är väldigt vackert på sitt speciella vis är det förstås inte bra. Vi har så lite bete åt våra hästar att jag klipper grenar av alm för dem att äta, går promenader där de får stanna och tugga i sig vad grönt de hittar och sedan stödmata med hö såklart. Men eftersom de är gamla och har allt sämre tänder har vi svårt att hålla deras vikt under vintermånaderna, där är ett långt frodigt bete långt inpå hösten av stort värde för oss. Jag håller tummarna för ett betydligt regnigare augusti så det blir massvis av lättuggat gräs åt våra skröppliga gamla hästar.Löken som vi skördar för lagring torkar åtminstone utmärkt i det rådande vädret och trots torka så växer det förträffligt bra i trädgårdslandet. Blomkålen är knytnävestora och pumporna slingrar över gångarna. För i det lilla finns det såklart knep på hur man kan spara vatten och oavsett om man har kommunalt vatten eller egen brunn finns det stora fördelar med att dra ner på sin vattenkonsumtion. Såhär kan man tänka:

1. Samla regnvatten
De få gånger det väl har regnat under de senaste tre månaderna har vi varit väldigt noga med att samla in så mycket av regnvattnet vi kunnat. Under takrännorna har vi satt två stora tunnor som vardera samlar upp ett par hundra liter vatten. Regnar det så mycket att de fylls har vi gått ut i regnet och passat på att vattna i växthusen så ännu mer vatten kunnat samlas in.

2. Behållare i vasken
Samla vatten behöver man inte bara göra med regnvatten, utan mycket av vattnet i hushållets kranar går utmärkt att också vattna med. Ställ t.ex. din största kastrull i köksvasken och varje gång du skrubbar gurkor, sköljer av en morot, sköljer av händerna eller dylikt så gör du det över kastrullen så vattnet samlas upp. Det blir ganska fort flera liter vatten som går utmärkt att använda till vattning av trädgårdsland, blomkrukor eller att helt sonika slänga ut på den brunbrända gräsmattan.

3. Planera ditt vattnande
Vattna gärna tidigt på morgnarna eller andra tider när solen inte gassar på som värst. I vårt trädgårdsland försvinner solen någon gång vid 17 och då är det perfekt att sätta igång spridaren så har växterna hela kvällen, natten och morgonen att suga upp vattnet. Dessutom upplever åtminstone jag att det växer bättre om man vattnar riktigt ordentligt med några dagars mellanrum istället för att gå och stänka lite varje dag. Ger man växterna en riktig rotblöta hjälper man dem att skapa ordentliga rötter som går långt ner. Blöter man bara lite åt gången finns det risk att rötterna istället söker sig upp mot vattnet som inte får en chans att tränga ner genom jorden och plantorna blir svagare och svajigare. I växthuset vattnar vi dock alltid på morgnarna för att undvika bladmögel på tomaterna, det förebygger också att tomaterna inte spricker och här är en jämn vattentillgång att eftersträva.

4. Täckodla
Ett utmärkt sätt att mer effektivt hålla vatten kvar i jorden är att stänga jordytan med täckmaterial t.ex. i form av gräs, halm, hösilage eller ensilage. Samtidigt ger du jorden näring och/eller mullmaterial som kommer göra din jord mer lucker, näringsrik och trevlig för maskar att frodas i och liksom gräva jorden underifrån. En säsong som den här när mördarsniglarna hålls i schack till följd av torkan är det dessutom tämligen riskfritt att täckodla. I vanliga fall brukar de frodas under gräsklippet här hos oss men syns i år knappt till.

5. Guldvatten
En av våra stora miljöbovar i västvärlden är vattenklosetten. För varje spolning i toaletten förbrukas någonstans mellan 2-10 liter vatten, vatten som är renare än vad många människor använder till dricksvatten. Skulle du istället hälla upp den vattenmängden i en hink eller vattenkanna, göra ditt nr 1 däri och sedan vattna vadhelst du vill i din trädgård (det kommer inte lukta äckligt) ser du både till att göda och vattna din bit mark istället för att spola det långväga bort. Toapappret kan du med fördel lägga i t.ex. en varmkompost så blir det till jord och de skövlade träden får komma tillbaka till kretsloppet och göra nytta.

Och så kan ni få ett sista litet bonustips för att världsligt spara vatten – ät växtbaserad mat och undvik kött.

YOU MIGHT ALSO LIKE

  1. Svara

    Sofia

    2 augusti, 2018

    så bra tips!

LEAVE A COMMENT