v 30 + 31. Sommarsådder för höst & vinterskörd

Det pratas mycket om hur många kvadratmeter odling som behövs för att försörja sig på grönsaker men det tycker jag kan vara lite förenklat och felvisande. För hur man odlar ytan, vilka grödor man väljer och framförallt hur många gånger man sår per odlingsår gör att man kan komma undan med en betydligt större skörd än så på liten yta.

Andra år är det här min odling varit bristfällig, jag sår och förkultiverar hela våren och får fram fina plantor som levererar bra sommar och höst, tillika en hel del vintergrödor men där har det stannat och jag har gungat i hängmattan istället för att så frön under juli. I år är det ändring på det. Att bestämma sig för att genomföra detta självhushållningsprojektet har verkligen gjort att jag lägger in fler och fler växlar konstant. Istället för att vara nöjd och tänka att vi har massvis av mat och det räcker bra tänker jag nu att varje extra sak vi kan frysa in, torka eller syra gör att vi kommer få det extra lyxigt och bra i vinter. Det ger extra energi att fortsätta så, rensa ogräs, ta vara på så inget förgås och sköta om. En helt annan anledning till att det i år är betydligt roligare att kontinuerligt fortsätta att så och sätta ut småplantor är snigelbristen. Tidigare år har det varit fullkomligt hopplöst att sätta ut småplantor under sommaren när snigelbeståndet varit stort, när man nästa dag återvänt till trädgårdslandet har det varit länsat på spenat, bönplantor, kål eller solrosor. Årets torka har onekligen gjort odlandet så ofantligt mycket lättare för mig av den anledningen.

Här är en lista över saker jag sått under juli.

Druvgurka
Basilika
Pak choi
Spetskål
Broccoli
Morot
Ruccola
Dill
Persilja
Persiljerot
Palsternacka
Rädisa
Spenat
Rabarber
Sparris

Under augusti och september kommer jag dessutom fortsätta så saker som vintersallat eller mâche, vinterportulak och vinterlök till nästa års skörd. Och sen blir det ju dags att sätta vitlök också senare i höst men mer om det i framtiden!

YOU MIGHT ALSO LIKE

LEAVE A COMMENT