v 32-33. Bildkavalkad från vår roadtrip i Norge


Först av allt tog vi dock ett stopp i Smögen och badade från klipporna bortom hamnen med måsskri och fiskbåts dunk. Så salt, klart och friskt men ändå så varmt att jag aldrig trodde jag skulle vilja gå upp. Men frammåt kvällen anlände vi Oslo och spenderade sedan en heldag med att strosa runt. Alex som tidigare bott i stan visade runt i Grünerløkka, till Hartvig Nissens skole, operahuset och fantastiska Vigelandparken.

Sedan vaknade jag till min 30:e födelsedag och det var dags att roadtrippa fjord- och fjällandskapet bort till Bergen och tillbaka. Bilen hade Alex i smyg fyllt med ballonger och hängt vimplar längs taket så att hela dagen blev ett rullande kalas.
Till Bergen tog vi väg E134 och svängde sedan av och tog väg 13. Vägen mellan Haukeli, Odda och Eidfjord var magiskt vacker liksom kustvägen längs hardangerfjorden förbi Kvanndal och Øystese. Första natten tältade vi i Kinsarvik innan vi nästa dag körde vidare mot Bergen som vi båda förälskade oss i med sina fina gamla trähus i branta sluttningar. Framåt kvällen lämnade vi staden och körde till Eidfjord där vi tältade för natten. Dagen därpå körde vi österut på väg 7 uppför bergen till en mer karg fjällmiljö. Här blev det vackert på ett helt nytt sätt och landskapet påminde lite om Island med skyhöga vattenfall, steniga vidder och glaciärtoppar på bergen.
Uppe på fjället tog vi en minihajk på jakt efter hjortron men fann istället blåbärssnår så långt ögat nådde och en fors. Efter två nätter i tält längtade jag efter en dusch och passade på att tvätta håret från klipporna i forsen. Som jag skrivit om innan använder vi den marockanska rassoulleran som schampo och eftersom det just bara är lera så går den ju utmärkt att skölja ut rätt i naturen.

På kvällen nådde vi åter Oslo och dagen därpå styrdes kosan hemåt till en köksträdgård som fått stå orörd (bortsett från vattning som mina föräldrar ordnat med i växthuset) under sex dagar. 21 kilo tomater fick hamna i husets fyra största grytor för att sedan frysas in, zucchinin vägde 2 kilo styck, 60 mogna chilifrukter picklades eller hackades och frystes in, djungelgurkan hamnade i ättikslag och 3 kilo surkål knådade vi ihop våra första dagar hemma. Och lyckligtvis hade regnet så äntligen också kommit medan vi var borta och trädgården och hagen såg faktiskt, för första gången under sommaren, grön ut!

Taggar:

YOU MIGHT ALSO LIKE

LEAVE A COMMENT