Bli din egen plantskola, föröka med sticklingar

I sommar har jag haft ett par extra krukor stående längs in i växthuset som jag helt sonika fyllt med jord och sedan stuckit ner kvistar i. Eftersom växthuset vattnats närapå dagligen eller åtminstone varannan/ var tredje dag så har de automatiskt vattnats regelbundet och har på några veckor eller månader satt rötter. Nu i höst har vi tänkt plantera en ny häck med liguster och spirea så dessa har jag förökat på det här sätter så jag slipper köpa plantor. Och det har även blivit nya plantor med fjärilsbuske och hibiskus.

Det är också lätt att på samma vis ta stickling av vindruva, men där har jag faktiskt istället lett två grenar ner mot jorden och begravt dem mitt på under lite jord och tyngt ner med hjälp av en sten. Med tiden sätter de nya rötter och jag kan dela dem från moderplantan och plantera ut dem. Här gäller också att vattna på grenen som är under jorden så den kan bilda rötter och det är alltid viktigt att rötter på nya plantor och sticklingar inte torkar ut.
Jag har tidigare tagit sticklingar av vin från mina föräldrars trädgård. Då gjorde jag det tidigt på året när plantan satte årets nya grenar. Den tiden på året ska man dock vara försiktig och inte klippa mycket, då finns det risk att vinet skadas eller förblöder. Men i år satte faktiskt den första av de två vinsticklingarna frukt och nu har gården således både gröna och röda druvor – gratis! Så ge er på att föröka både era egna och bekantas plantor så har ni snart en egen botanisk trädgård!

  1. Svara

    Rost och rädisor

    25 september, 2018

    Bra tips! Jag brukar också ta sticklingar på samma sätt.

LEAVE A COMMENT