En månads totalt köpstopp – så gick det!

Under september bestämde vi oss för att testa om det gick att helt sluta använda pengar. Eftersom vi varit självförsörjande på frukt och grönt sedan slutet av maj och trots allt har en hel del mat samlat i skafferiet såg vi det som en kul utmaning och en chans att både äta slut på en del grejer som hamnat längst bak på kökshyllorna och att spara in en slant. Men eftersom vi kom på tanken om totalt köpstopp samma dag som vi påbörjade det fanns det lite luckor vi kände att vi var tvungna att fylla i; kattmat som skulle räcka månaden ut, havregryn till Alex grötfrukostar, socker till skördetidens konserveringar och mjöl till vårt brödbakande. Så vi tog en snabb sväng in om affären, hade bilen fulltankad, de fasta utgifterna betalda och så var vi redo att köra igång.

Köpstoppet visade sig vara både mycket lättare men också lite svårare än vad jag räknat med. Det som egentligen var det svåra var mitt arbete som matkreatör. Jag har ju mina uppdrag som måste genomföras och som kan kräva lite specifika ingredienser. De här köpen görs såklart på mitt företagskonto eftersom det är utgifter för min verksamhet och har ju egentligen inte så mycket med min privatekonomi att göra MEN när man som jag lever ett liv som är så sammanflätat med arbetslivet så kändes det fuskigt att under ett köpstopp helt plötsligt gå in i en mataffär och köpa fullkomligt “onödiga” saker, som rödkål när jag har fin vitkål hemma i landet. Hur som helst blev summan för ingrediensinköp drygt halverad från vad jag vanligtvis lägger på samma mängd recept. Och det är ju en vinst i sig.

Matmässigt är det egentligen inte särskilt mycket som jag saknat, mycket har vi kunnat göra andra alternativ till. Som att istället för att bre vegansmör på mackorna har vi ätit en zucchini & paprikatapenade eller bönröror, när ketchupen tog slut kokte jag egen av tomatöverskottet, när vi ätit upp det lilla ris vi hade började vi istället äta bulgur, amarant och hirs. Eftersom vi hade inställningen att vi inte kunde köpa oss en enkel lösning var vi ganska måna om att från början lägga lite extra energi på maten. Vi planerade bättre än vanligt, hade alltid bönor på blötläggning eller kokta i kylen eller frysen. Äter man sin mängd baljväxter går man inte hungrig och det har vi heller aldrig behövt vara under månaden. Mot slutet började jag få lite sötsug och tänkte ibland om kvällarna på godis men det jag egentligen trånat mest efter under månaden var tahini att doppa vår goda fruktskörd i. Halvvägs igenom projektet kom våra vänner P & M på besök, de är också odlare, egenföretagare och lantisar så vi byter mycket växter sinsemellan, delar med oss till varandra av skördöverskott och hjälps åt när det behövs. Deras brunn hade sinat under sommarens hetta och passade därför på att duscha, tvätta några maskiner och fylla på vattendunkar och som tack hade de med sig lite godsaker som de visste att vi saknade under köpstoppet – vårt favoritkaffe, två stycken öl och så en godispåse till godisgrisen…

Under årets gång har jag fått allt större olustkänslor inför att köpa saker och framförallt nya saker. Så att avstå från att handla kläder, elektronik, prylar eller heminredning var aldrig en utmaning, det var enkom skönt att avstå från. När annonser ploppade upp på Instagram om fina tekannor eller höstjackor fanns det en styrka i att inte ens behöva överväga ett köp, det var bara nej, köpstopp. Det var till och med så att jag istället rent av fick lust att göra mig av med saker. Jag har hela sommaren gått och tänkt att jag ska sälja av lite möbler och grejer men hade inte kommit mig för att göra det förrän nu. Så här bröt jag faktiskt köpstoppet och köpte en annons på Blocket för 50 kr, men i gengäld hade jag någon vecka senare sålt ett bord och en kökssoffa och dragit in 1100 kr, så jag kan måhända se det som en liten investering.

Vad jag däremot har varit sugen på att köpa är lite gamla böcker som inte finns att hämta på ortens bibliotek, så där kommer jag kanske under oktober att försöka klicka hem på begagnatmarknaden. Men å andra sidan har jag verkligen använt mig av vår fantastiska bibliotekstjänst och läst en hel del annat så här går det ingen nöd.

Nöjen vi roat oss med under månaden har varit att umgås med vänner, gått på svampjakt, hajkat i en närbelägen nationalpark, gått på museer och konserter under Lunds kulturnatt (även Malmö hade kulturnatt under månaden så hade vi inte varit upptagna på annat håll då kunde vi fått ännu mer av den saken). I mångt och mycket så känner jag att vi kanske inte behöver göra så himla mycket spektakulära saker jämt, vi har byggt ett liv tillsammans där lyckan i vardagen är väldigt stor. Jag har ett roligt jobb som alltid är utmanande, varierat och betydelsefullt för mig. Är det soligt är jag ute och njuter av vädret, är det grått eller regnigt så jobbar jag inomhus. Jag gör saker jag vill varje dag, det finns väldigt få måsten. Vi gör sådant som vi tycker är roligt, lever i samklang med naturen som vi har alldeles kring knuten, får odla upp vår trädgård som ger oss näring och själavård, får rå om våra härliga katter, kan vakna när kroppen är utvilad och spendera obegränsat med tid tillsammans. En nyckel ligger nog i att inte längta bort till något annat, att verkligen trivas hemma och bygga ett liv som man inte vill fly ifrån.


Foto av vår goda vän Rob från dagsvandring på Söderåsen.

Sammafattningsvis så fick vi sparat in flera tusen, vi har undvikit att köra i onödan och fått förhålla oss till att bensinen ska räcka för hela månaden, vi fick druckit upp kaffebönor som höll på att bli gamla, ätit upp en del av grejerna vi samlat på oss i skafferiet men har MYCKET kvar som jag tänker se till att vi äter upp innan vi får köpa nytt (köpstoppsandan kan gärna följa med oss delvis även kommande månader), vi såg till att verkligen ta vara på vildväxande mat istället för att bara säga att vi ska göra det, vi kom ifrån dåliga vanor som att unna sig något “gott”, slapp undan mycket hel och halvfabrikat genom att istället koka egen sylt, ketchup, baka egna bröd, göra egen tofu, växtmjölk, växtgrädde… Allt sådant som självhushållningsprojektet står för fick vi en kickstart i och det känns fantastiskt att ha kunnat göra så mycket själv från grunden. Det är för mig att ta kontroll över min mat och konsumtion, vilket ger en otrolig frihetskänsla och jag känner mig styrkt att veta att vi på väldigt liten budget kan leva ett väldigt rikt liv. Jag känner mig självständig och styrkt av projektet och tror att det kommer vara lättare att framöver också säga nej till vissa saker, leva miljövänligare, mer hållbart och billigare. Vad som verkligen slog mig var att trots alla åtstramningar så levde vi ändå lyxliv, särskilt ur ett världsligt perspektiv. Och med tanke på hur många jordklot som krävs för att tillgodose människans konsumtionsvanor, resor och utsläpp är det kanske precis såhär vi alltid borde leva för att få klimatet att gå ihop. Det blev otroligt tydligt att vi tjänar väldigt mycket pengar, pengar som man gärna vill spendera och därmed ibland gör dåliga beslut. Att arbeta lite mindre och istället få mer tid för livet och lite mindre pengar att bränna på flygresor, byte av mobiltelefoner och kläder som aldrig får lämna garderoben känns mer rätt än någonsin. Köpstoppet blev en ögonöppnare och ett uppvaknande för mig som ändå har sett mig som en miljövän. Det blev en lärdom för livet och vetskap om att det här bara är början på en större livsomställning.

/Karoline

 1. Svara

  Maria

  4 oktober, 2018

  Mycket bra och inspirerande skrivit. Tack för en bra blogg och lycka till med fortsättningen av självhushållningsprojektet.

  • Svara

   gronaskafferiet

   5 oktober, 2018

   Tack så hjärtligt!

 2. Svara

  Tove

  4 oktober, 2018

  Så spännande att läsa! Tack för stor dos inspiration!

  • Svara

   gronaskafferiet

   5 oktober, 2018

   Tack för peppen!

 3. Svara

  sofia

  5 oktober, 2018

  fantastiskt!

  • Svara

   gronaskafferiet

   8 oktober, 2018

   <3

 4. Svara

  Malin Svahn

  8 oktober, 2018

  Du är verkligen en förebild. Jag har sagt det förut, och jag säger det igen – dina texter & bilder ger mig så mycket glädje och inspiration. Tack!

  • Svara

   gronaskafferiet

   9 oktober, 2018

   Hjärtinnerligt tack! <3

 5. Svara

  Teresa

  15 oktober, 2018

  Vad fint att läsa. Tänk om fler hade möjlighet att odla så!
  Och nästan det viktigaste för planeten; att hitta ett annat sätt att leva, här och nu och med ansvar.

 6. Svara

  Helena

  19 oktober, 2018

  Superpeppande! Hoppas ni fortsätter dela med er av tips och erfarenheter framåt, så mycket ni kan och orkar. Inspirerande att följa.

 7. Svara

  Rost och rädisor

  10 december, 2018

  Grattis till ett lyckat projekt! Jag är självhushållare sen länge, men filar fortfarande på sånt som kan bli bättre på.
  Ha det så gott
  /Anette

LEAVE A COMMENT